• Voeding van papegaaien en parkieten
  • Van alle factoren die de gezondheid van huiskamervogels bedreigen is een onjuiste voeding het belangrijkst. Negentig procent van de ziektes of aandoeningen en een groot deel van de gedragsproblemen wordt hierdoor veroorzaakt. Een uitgebalanceerde voeding zorgt ervoor dat uw vogel een hoge leeftijd kan bereiken in goede gezondheid. De meeste eigenaren verwennen hun vogels uit goedheid, maar dit is niet in het belang van de gezondheid van hun papegaai of parkiet. Fruit (druiven, appel), met de pot mee-eten en zaad is vaak wat de vogel krijgt. Amazones en grijze roodstaarten eten de zonnepitten uit het zaadmengsel en gooien de rest in het rond, zetten een stem op en krijgen als “beloning” een weer volledig gevuld bakje zaad, waaruit dan weer de zonnepitten gegeten worden.

   Een goede voorlichting over voeding en verzorging is eigenlijk een taak voor de verkoper van de vogel en niet voor de dierenarts. U komt pas bij ons als uw vogel al jarenlang verkeerd verzorgd is uit onwetendheid. Zeker 80-90% van de aandoeningen en ziektes zijn een gevolg van een onjuiste voeding.
   Herstel en correctie van de hierdoor ontstane problemen kost veel tijd en moeite.
   Dierenartsen verkopen geen voeding uit commerciële overwegingen, maar omdat we ervan overtuigd zijn dat uw vogel langer in goede gezondheid kan leven. Het gedrag van uw kromsnavel zal ook ten gunste veranderen.

   Een grijze roodstaartpapegaai eet ongeveer 40 Harrison brokjes per dag, dit komt neer op ongeveer € 0.60. Een amazone voeren met Harrison kost ongeveer € 0.30.

   Voeding in het wild
   Er bestaat een enorme variatie in verschillende papegaaien- en parkietensoorten, en deze variatie bestaat ook in hun voedselbehoefte. 

   Voorbeelden hiervan zijn:

   • Grasparkieten en valkparkieten zijn in principe graan- en zaadeters.
   • De Groenvleugelara is een fruiteter. De Blauwgele ara is een planteneter (bast, fruit, zaden, noten, bessen en wortels).
   • De grijze roodstaart is een palmpitteneter, de palmpit heeft hoge gehaltes aan verzadigde en enkelvoudig-onverzadigde vetzuren. Commerciële diëten zijn juist rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
   • Amazones zijn alleseters (zaden, fruit, insecten, ongewervelde dieren, bast van bomen). 
   • Lori’s zijn nectar- en polleneters (soms ook insecten en zaden)

   Zelfs voor zaadetende vogels is zaad alleen niet voldoende:
   1. Het gekweekte zaad, dat wij kopen is niet hetzelfde als het zaad uit de natuurlijke omgeving. Het is eiwitarmer en niet zo rijk aan andere voedingsstoffen (o.a. vitamines en eiwitten). Bovendien komen de zaden uit landen waar in ruime mate gebruik gemaakt wordt van landbouwgif (DDT, Dieldrin).

   2. Inde natuur verbruiken vogels veel meer energie (de helft van alle activiteiten bestaat uit het zoeken van voedsel) dan in de huiskamer. De kans op overgewicht is dus groot, maar als we minder voer geven ontstaan tekorten aan vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen.

   In de natuur zoeken de vogels ’s morgens en ’s avonds voedsel, het beste is dit in huis ook te doen.

   3. Bij een groot aanbod van verschillende zaden kiest de vogel de lekkerste, de minder favoriete zaden blijven liggen. De kans op een eenzijdig aanbod is zo wel erg groot.

   Vogels zijn net als kinderen! U laat uw kinderen toch ook niet zelf uitkiezen wat ze elke dag willen eten of snoepen! Ook groenten horen bij een uitgebalanceerd dieet voor kinderen, elke dag chips en patat is niet gezond. Ondertussen verwacht u van uw vogel wel dat deze uit eigen wil een gezonde keuze maakt uit een ruime variatie van de door u aangeboden snacks en zaden.

   Voor groei, kweek en onderhoudsbehoefte van parkieten en papegaaien zijn er maar drie zaadsoorten (zonnepit, pompoen en pinda) die voldoende eiwit bevatten. Dit zijn juist de vetrijke zaden, omgerekend naar energiebehoefte van de vogel, bevatten deze zaden onvoldoende eiwit (en essentiële aminozuren). Een zaadmengsel bevat bovendien onvoldoende kalk, fosfor, natrium, mangaan, zink, ijzer, jodium, vitamines A, D en K, riboflavine, pantotheenzuur, riboflavine, niacine, vit. B12, choline en vit. E.

   Er wordt gegeten naar energiebehoefte; als de papegaai veel vetrijke zaden opneemt zal snel verzadiging optreden en er ontstaat een gebrek aan essentiële voedingsstoffen.

   Hoe verbeteren we het dieet
   We dienen de vogel een goede kwaliteit brokjes of pellets te geven, maar om de overstap  mogelijk te maken dient de eigenaar goed gemotiveerd te zijn.

   Het mengen van een zaadmengsel, groentes en fruit samen met brokjes of pellets (de aanvullende voeders) blijkt niet te werken, de vogels prefereren de zaden en de voeding blijkt nog steeds tekorten te vertonen in methionine, kalk, fosfor, natrium, mangaan, zink, riboflavine, vitamine B12, niacine, pantotheenzuur, vitamine A en D.

   Naast de brokken of pellets kan fruit, groente en noten gegeven worden. Voor de meeste soorten dient u de volgende verhouding in het dieet aan te houden; 70% brokjes/pellet, groente 15-30%, en fruit 5%. Groenten en fruit bevatten zeer veel vocht, maar zijn rijk aan voedingsstoffen. Voorbeelden van groenten; andijvie, radijs, boontjes, tomaat, paprika, bloemkool, broccoli, komkommer, erwtjes, wortel.

   Speciale diëten voor elk levensstadium of soort vogel zijn in de regel nog niet voorhanden, Het zou ideaal zijn als er een dieet is voor stresstoestanden, kweek, oudere vogels, de rui e.d. De moderne diëten voldoen echter in ruime mate aan de meeste eisen.

   De overstap van zaad naar brok of pellet
   Er is geen enkele methode om de overschakeling op brokjes zeker te maken, maar er zijn wel enkele technieken om de overgang gemakkelijker te maken.

   • Papegaaien en parkieten zijn sociale eters, hiervan kunt u gebruik maken door zelf aan het brokje “knabbelen” en het dan aan de vogel geven of aan iemand anders geven terwijl de vogel dit ziet.
   • Leervogels zijn erg nuttig, dit zijn vogels die het nieuwe voer al geaccepteerd hebben.
   • Het nieuwe voer kan aantrekkelijker gemaakt worden door het te mengen met iets lekkers, zoals yoghurt, fruitsap. Het voer fijnmaken en over fruit strooien kan de acceptatie ook verbeteren.
   • Een andere methode is het mengen van het oude voer met de brokjes en de hoeveelheid zaad gedurende 1-2 weken elke dag wat te verminderen. Ook kunt u de hele dag brokjes aanbieden en tweemaal daags gedurende 5-15 minuten het oude voer geven, het kan vijf dagen duren voor de vogel het nieuwe voedsel accepteert.
   • Ineens overschakelen van voer op brokjes. Dit lukt alleen als de vogel volkomen gezond is en slim genoeg is om het voer te accepteren voor verhongering optreed. U dient het gewicht van de vogel dagelijks te bepalen op een nauwkeurige weegschaal. Er mag maximaal 10% gewichtsverlies optreden. Daarnaast zijn het gedrag (met opgezette veren op stok zitten is een slecht teken) en de ontlasting belangrijk.
   • Deze methode kan fataal zijn; vogels bezitten een erg snelle stofwisseling.
   • Vogels die van de grond eten (gras- en valkparkieten) kunnen we vanaf de grond voeren of het voer op een spiegeltje leggen dat plat op de bodem ligt.
   • Verandering van omstandigheden (andere kooi, andere kamer) geven een snellere acceptatie van het nieuwe dieet.
   • Soms helpt het weken van de brokjes met fruitsap of water. Geweekte brokjes moeten na enkele uren verwijderd worden in verband met bederf.
   • In de natuur eten grotere papegaaiachtigen een half uur na zonsopgang en ’s middags om 5-6 uur. Probeer dit bij u thuis ook te benaderen met de voedingstijden. Groenten en fruit kunnen in de tussentijd gegeven worden. Kleinere soorten kunnen door hun grotere behoefte beter de hele dag voedsel tot hun beschikking hebben.
   • In de natuur vinden vogels hun voedsel op de vreemdste plekken, probeer dit thuis ook Verstop bijvoorbeeld wat voer in een dennenappel bovenin de kooi of hang meerdere kleine bakjes op verschillende plaatsen in de kooi. Dit wordt voedselverrijking genoemd.

   Geef uw vogel geen avocado, rauwe ui, rabarber, chocolade, druiven of melkproducten. Geef geen chips of patat of andere zoute snacks. Grit is niet nodig bij papegaaiachtigen. 

   Verschijnselen van onjuiste voeding.
   De meeste afwijkingen treden pas na jaren op, afhankelijk van de ernst van de tekorten.  

   • Bij grijze roodstaarten kunnen krampaanvallen optreden, dit is een gevolg van een tekort aan kalk.
   • Opgezette speekselklieren, verhoorning van de huid, doorgroeiende nagels en snavel zijn ook tekenen van een foutieve voeding. Bij grijze roodstaarten zijn soms ook roodgekleurde veren zichtbaar op plaatsen waar deze niet horen. Benauwdheid is ook vaak het gevolg van een verkeerd dieet.
   • Bij andere papegaaiachtigen zien we vaak een grauwzwarte verkleuring van de veren of een afwijkende veerkleur (rood, geel of zwart). Doorgroeiende nagels en een doorgroeiende snavel komen ook veel voor.
   • Aderverkalking komt vooral voor bij amazones en grijze roodstaarten.
   • Amazones en Rosé kaketoes zijn erg gevoelig voor overgewicht.
   • Schimmelinfectie (aspergillose) ten gevolge van vitamine A gebrek.

   Ga niet experimenteren met voedingssupplementen (vitamines). De kans is groot dat er een overdosering van bepaalde vitamines optreedt en aan de andere kant ontbreken veel essentiële stoffen. Overdosering van vitamines is erg gevaarlijk, zeker van vit. A, D, E en K.

   Aan het drinkwater toegevoegde vitamines geven binnen enkele uren bederf (bacteriegroei in het water).

   Wat mag u uw vogel niet geven:

   • - avocado
   • - zoute voedingsmiddelen
   • - rabarber (bevat oxaalzuur)
   • - chocolade (bevat theobromine)

Adres:
Zunabrink 202
7544 DV Enschede
T: 053-4780520
E: info@dierenarts-enschede.nl

Onze praktijk ligt centraal in Enschede-Zuid
met volop parkeergelegenheid.
Routeplanner