• Verzorging
  • Zonlicht is erg goed voor vogels in verband met vit D.  Glas laat geen ultraviolet licht door. Zet uw vogel regelmatig buiten of zorg voor een UV-B lamp. De hoge luchtvochtigheid buiten is erg goed voor het verenpak. Het is niet de bedoeling dat uw vogel in de volle zon staat, een halfbeschaduwde plek is prima.

   Mocht u bang zijn dat uw vogel ontsnapt; kortwieken is een goed middel om wegvliegen te voorkomen. Het kortwieken moet wel herhaald worden, het is niet te voorspellen wanneer er weer nieuwe veerpennen aangegroeid zijn.

   Papagaai

   Regelmatig douchen of een regenbuitje zijn erg goed voor het verenpak. Douchen mag elke dag, in huis is de luchtvochtigheid vaak erg laag. Zorg er wel voor dat uw vogel weer op tijd opgedroogd is voor de nacht.

   Verse wilgentakken zijn prima tegen verveling, bovendien blijven de zitstokken langer heel. Zitstokken moeten zo dik zijn dat de ondervoet er voor driekwart omheen past. Stokken van de wilg, fruitbomen, eik, beuk zijn erg geschikt. Gebruik liefst zitstokken van ongelijke dikte.

   Gebruik nooit zandpapier om de nagels te laten slijten en verwijder plastic zitstokken uit de kooi, meestal wordt de kooi met deze stokken aangekocht. Door deze stokken kunnen voetzoolabcessen ontstaan, deze zijn erg moeilijk te behandelen.

   Los vliegen in de kamer is prima, maar niet tijdens het koken. Vogels hebben de neiging in pannen te landen die op het vuur staan. Pas op met (te warme) tefalpannen en gesmolten vetten, de vrijkomende dampen zijn dodelijk voor de huiskamervogel.

   Trek de gordijnen dicht als uw vogel losvliegt, met hoge snelheid tegen het raam vliegen kan erg gevaarlijk zijn. Als bodembedekking een niet stuivend materiaal gebruiken dat bij opname niet giftig is.
   Zand is als bodembedekking bij papegaaien en parkieten ongeschikt. Zand absorbeert onvoldoende en stuift. Gebruik liever keukenpapier of beukensnippers.

   Drinkwater moet dagelijks ververst worden. Het aanzuren van het drinkwater met bijvoorbeeld appelazijn tot een pH van 4,1 remt bacteriegroei. 

   Gebruik geen plastic bakjes, uit plastic kunnen stoffen vrijkomen met de werking van vrouwelijke hormonen. Deze stoffen kunnen dus de hormoonhuishouding beïnvloeden.Vervang ze door porseleinen of stenen bakjes.

   Speelgoed is een uitstekend middel om verveling tegen te gaan. Pas op met metalen of verchroomd speelgoed, hierdoor kan loodvergiftiging ontstaan. Gebruik natuurlijke materialen (dennenappels, wilgentakken). Het beschilderen van speelgoed gebeurt lang niet altijd met loodvrije verf.

   Plastic of acryl is ook niet ongevaarlijk, er kunnen stoffen uit vrijkomen die de hormoonbalans verstoren. Hang niet meer dan twee speeltjes in de kooi en verwissel deze na een week. Door de variatie wordt gewenning aan het speelgoed tegengegaan.

   Pas op met touw, de vezels van het touw kunnen in het maagdarmstelsel verstopping veroorzaken.

   ^

 • Handopfok
  • We zijn tegenstander van het grootbrengen van kuikens met de hand. Het is dieronvriendelijk, commercieel en vraagt veel kennis van de eigenaar. De verkoper kan per jaar meer jonge vogels grootbrengen als de eieren of jongen uit het nest gehaald worden. Fokkers van papegaaien kunnen zo meer geld verdienen. Bovendien worden de kuikens van verschillende eigenaren vaak samen grootgebracht, waardoor verspreiding van ziektes in de hand gewerkt wordt.

   Jonge vogels horen pas naar de nieuwe eigenaar te gaan als ze zelfstandig kunnen eten. In de natuur blijven jonge vogels zeker nog een half jaar bij de ouders.  In deze periode ontwikkelen ze voldoende zelfvertrouwen en worden ze gesocialiseerd. Plukgedrag en andere gedragsstoornissen bij grijze roodstaarten en kaketoes zien we vrijwel alleen bij handopfokvogels.

   De jonge vogel hoort bij de kweker te blijven tot de vogel zelfstandig kan eten. Door het jong regelmatig in contact te brengen met mensen wordt de vogel tam.

   ^

 • Speeltjes
  • Speelgoed is een uitstekend middel om verveling tegen te gaan. Pas op met metalen of verchroomd speelgoed, hierdoor kan loodvergiftiging ontstaan. Gebruik natuurlijke materialen (dennenappels, wilgentakken). Het beschilderen van speelgoed gebeurt lang niet altijd met loodvrije verf.

   Plastic of acryl is ook niet ongevaarlijk, er komen stoffen uit vrij die de hormoonbalans verstoren. Hang niet meer dan twee speeltjes in de kooi en verwissel deze na een week. Door de variatie wordt verveling tegengegaan. Pas op met touw, de vezels van het touw kunnen in het maagdarmstelsel verstopping veroorzaken.

   ^

 • Kortwieken
  • Het kortwieken is geen garantie voor het niet kunnen vliegen! Het is niet mogelijk om het vliegen onder alle omstandigheden totaal onmogelijk te maken.

   Amputatie van een deel van de vleugel (leewieken) is in Nederland verboden. Bij papegaaien en parkieten ontstaan regelmatig nieuwe veren, dit is niet gebonden aan een bepaalde periode. De hergroei van de veren moet regelmatig gecontroleerd worden door de eigenaar.

   De meningen over de noodzaak van kortwieken zijn divers. Een groot voordeel van het kortwieken is dat de vogel overal mee naar toe kan. Het gedrag van uw vogel wordt sterk positief beïnvloed.

   De methode van kortwieken is afhankelijk van de soort vogel. Na het kortwieken moet de vogel een glijvlucht naar beneden kunnen maken. Bij een grasparkiet of kaketoe moeten veel meer pennen ingekort worden dan bij een grijze roodstaart. Aan te raden is om het kortwieken bij beide vleugels hetzelfde te doen, anders raakt de vogel in onbalans.

   Bij het kortwieken mag er geen bloedpen geraakt worden. Een bloedpen is een zich ontwikkelende veer, de schacht is nog wit en gevuld met donkerrode inhoud. Bij beschadiging lukt het vaak niet het bloeden te stoppen. De enige remedie is het onder een roesje uittrekken van de pen en het plaatsen van een hechting op deze plaats.

   ^

Adres:
Zunabrink 202
7544 DV Enschede
T: 053-4780520
E: info@dierenarts-enschede.nl

Onze praktijk ligt centraal in Enschede-Zuid
met volop parkeergelegenheid.
Routeplanner