• Reizen met uw huisdier
  • Gaat uw huisdier mee op vakantie of blijft uw dier bij familie of in een pension. Bij alle mogelijkheden dient u rekening te houden met bepaalde zaken.

   Gaat uw hond mee naar het buitenland?
   Dan gelden er binnen de EU de volgende algemene regels:

   • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees paspoort
   • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen Rabiës
   • De dieren moeten geïdentificeerd zijn

   Het Europees paspoort:
   Vanaf 3 juli 2004 is een Europees paspoort verplicht, deze zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts als u uw dier laat enten dan wordt het 'oude' inentingsboekje vervangen door een Europees paspoort. Omdat het nu een officieel reisdocument is zijn er wel kosten aan verbonden. Het paspoort bestaat uit twee delen; een voor het bijhouden van gezondheidscontroles en overige vaccinaties en een officieel gestandaardiseerd reisgedeelte.

   Identificatie:
   Identificatie kan door middel van een microchip. Het nummer van de microchip moet vastgelegd zijn in het paspoort.
   Voor sommige landen, zoals Noorwegen en IJsland gelden naast bovengenoemde zaken nog een aantal aanvullende eisen. Voor meer informatie raadpleeg uw dierenarts of het LICG.

   Rabiës:
   Rabiës oftewel hondsdolheid is een virusziekte die levensgevaarlijk is voor alle warmbloedige dieren inclusief de mens. De ziekte komt in het wild voor bij vossen en vleermuizen. Voorkom alle ellende en ent uw huisdier hiertegen.

   LET OP! De rabiës enting moet minimaal 3 weken voor vertrek uit Nederland worden toegediend. Het is ook verstandig om uw huisdier te ontwormen tegen hartwormen en te beschermen tegen teken en zandvliegen.

   Ontwormadvies buitenland:
   Elke hond of kat kan wormen krijgen, maar in sommige landen komen er hartwormen voor. Zoals frankrijk, Duitsland en Italië. Elke hond of kat kan dit oplopen door een beet van een besmette mug. Deze aandoening komt in Europa voornamelijk voor rond de Middellandse zee. De wormen parasiteren in het hart en de grote bloedvaten rond het hart. Via het belemmeren van de bloedsomloop kunnen zij een verstoring veroorzaken met o.a. kortademigheid, hoesten, verminderde conditie en zelfs hartfalen.

   Gaat uw hond of kat mee naar het Middellands zeegebied? Zorg dan dat uw hond of kat niet besmet raakt met hartwormen.
   Dit kunt u voorkomen door uw hond of kat te ontwormen met een middel dat ook tegen hartworm helpt.

   Bescherming tegen teken en zandvliegen:
   Wanneer een geïnfecteerde zandvlieg uw hond steekt, kunnen veel parasieten worden achtergelaten in de hondenhuid. Ze laten een kleine verwonding achter. Als deze aan het genezen is verspreiden de parasieten zich door het lichaam van uw hond en zo kunnen ze de ziekte leishmaniose overbrengen. Deze ziekte wordt gekenmerkt door haaruitval en ontstekingen van de huid, met name aan kop en poten en vooral waar de huid in contact komt met de grond.
   U kunt uw hond hiertegen beschermen door hem een tekenband die ook tegen zandvliegen helpt te laten dragen.
   Een band die u zou kunnen gebruiken is de Scalibor protectorband. Deze band is 5 tot 6 maand werkzaam en waterproof.

   Heeft u hond last van reisziekte?
   Honden die last hebben van reisziekte kunnen de volgende symptomen gaan uiten:
   • Hypersalivatie (overmatig kwijlen)
   • Hijgen, slikken, lippen aflikken
   • Rusteloosheid, angst, trillen en beven
   • Kokhalzen
   • Braken

   Bijna 1 op de 6 honden heeft wel eens last van reisziekte. Dat is niet alleen heel vervelend voor het dier, maar ook voor de eigenaar.
   Reisziekte wordt veroorzaakt doordat bij bepaalde richtingsveranderingen een verschil ontstaat tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging. De werkelijke beweging wordt geregistreerd in het vlak bij het gehoororgaan gelegen evenwichtsorgaan. In de zogenaamde halfcirkelvormige kanalen zit een vloeistof die endolymfe heet, en die vooral door draaiende bewegingen in beroering wordt gebracht. Wanneer de signalen uit het evenwichtsorgaan (de werkelijke beweging) niet overeenkomen met die vanuit andere zintuigen zoals de ogen (de waargenomen beweging) dan leidt dit tot desoriëntatie. Bij gevoelige individuen wordt daardoor het braakcentrum in de hersenen geactiveerd.

   De nieuwe oplossing: veilig, gemakkelijk en betrouwbaar
   Veel van de middelen die tot nu toe worden gebruikt zijn of niet erg effectief, of hebben als bijwerking dat de hond er behoorlijk suf van wordt. Met het nieuwe middel tegen misselijkheid en braken op basis van de werkzame stof maropitant komt daar verandering in: het voorkomt in tot 93% van de gevallen het braken gedurende de reis, en heeft geen bijzondere bijwerkingen. Het kan tussen de 1 en 10 uur voor aanvang van de reis worden toegediend in de vorm van een gemakkelijk in te geven tablet. De preventie van de reisziektesymptomen duurt minstens 12 uur. Wanneer vroeg met een reis moet worden begonnen kan het middel dus reeds worden gegeven op de voorafgaande avond.
   Indien uw hond naar een pension gaat, informeer dan tijdig welke entingen verplicht wordt gesteld door het pension. Vaak is dit de cocktail (jaarlijkse enting) en de kennelhoest enting.

   Voor meer informatie raadpleeg uw dierenarts, of kijk op www.wagenziekte-honden.nl of www.weknowyoucare.nl

   Een goede reis en een prettige vakantie!

   ^

 • De eikenprocessierups
  • De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel.   Gezondheidsklachten
   Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000. Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien. Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loop tot en met augustus.

   Wat is er aan te doen?
   Heeft u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om de kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60 °C). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

   Hoe voorkom je problemen?
   Zorg bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel eikenprocessierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen, elke kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken heeft met eikenbomen met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag advies bij uw gemeente.

   Kunnen dieren ook last krijgen van de brandharen van de eikenprocessierups?
   Ja, zeker kunnen dieren last krijgen van de brandharen, voornamelijk honden en katten. De klachten bij dieren zijn vaak: gezwollen kop en lippen, overgeven, diarree en jeuk over het hele lichaam. Verder kwijlen en likken, en gezwollen rode ogen met jeuk.

   Als u vermoed dat u dier in contact is geweest met de eikenprocessierups of de brandharen neem dan contact op met u dierenarts.

   ^

 • Vuurwerkangst
  • Het einde van het jaar zit er weer aan de komen. Voor de meeste mensen een leuke tijd, maar voor honden en katten niet.

   Wat zijn de oorzaken van angst?
   Erfelijkheid kan een oorzaak van angst zijn. De ouders van de hond zijn hier beide voor verantwoordelijk. De pups kunnen het angstgedrag overnemen van de moeder. Dit gedrag is niet af te leren, het kan wel verbeterd worden door middel van training.
   Angst kan ook veroorzaakt worden door slechte socialisatie. Jonge honden die op een vroege leeftijd niet te maken hebben gehad met diverse geluiden, kunnen later angstig gaan reageren op geluiden. Honden die angstig zijn voor geluiden kunnen ook moeilijk tegen verandering.
   Vuurwerk dat dicht bij de hond wordt afgestoken kan voor een traumatische ervaring zorgen. Training kan effect hebben indien er snel wordt opgetreden na de traumatische ervaring.
   Angst kun je een hond ook aanleren. Als een hond bang voor iets is, moet u de hond niet gaan aaien of troosten. Dit is belonend en de hond zal denken dat deze braaf is. U stimuleert de hond om ergens bang voor de zijn. Is uw hond bang voor iets negeer de hond dan.

   Hoe wordt angst tot uiting gebracht?
   Voorbeelden hoe angst geuit kan worden zijn: vuurwerk

   • Tongelen: met de tong over de lippen gaan
   • Hijgen, kwijlen en beven
   • Onrustig worden: nergens rustig blijven liggen
   • Steun zoeken bij de baas: tegen de benen kruipen, op schoot springen
   • Zich verstoppen: het liefst in kleinere donkere ruimtes; toilet, bench en onder het bed
   • Niet willen wandelen en/of weglopen tijdens de wandeling
   • Niet willen eten (en drinken)
   • In huis plassen
   • In enkele gevallen agressief gedrag vertonen
   • De oren naar beneden, de staart zo laag mogelijk en de mondhoeken naar benenden

   Heeft uw hond/kat last van vuurwerkangst, dan staan hieronder enkele tips:
   • Houd uw dier in een rustige omgeving (woonkamer, radio aan, gordijnen dicht)
   • Houd katten binnen, laat honden niet loslopen
   • Zoek om u hond uit te laten een rustige plek op
   • Blijf zelf rustig, de hond zal nerveus gedrag van de eigenaar overnemen
   • Laat de hond niet alleen thuis
   • Een hond/kat kan eventueel naar een dierenpension gebracht worden. Vaak liggen deze afgelegen waardoor het vuurwerk minder hoorbaar is
   • Wijs uw dier naar zijn plaats. Wanneer deze er niet is, creëer er dan een door u hem te laten liggen op een (oude) gedragen trui o.i.d.
   • Troost uw huisdier niet wanneer hij een angstreactie vertoont (ook niet bestraffen!) , negeren is de beste reactie. Steun geven voordat het dier bang wordt, mag wel.
   • Geef uw dier iets te doen/afleiding. Bv een gevulde kong, activityball, kluif, favoriet speeltje enz.
   • Probeer ontsnappingsgedrag van uw huisdier te voorkomen
   • Leid de hond tijdens het uitlaten af met een speeltje met geluid zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op u te letten en niet op zijn omgeving
   • Angstige honden kunnen elkaar aansteken. Honden imiteren elkaar in zowel goed al slecht gedrag


   Is uw hond of kat na deze tips nog erg angstig dan kunt u ervoor kiezen om medicatie te geven. Er zijn diverse middelen op de markt tegen vuurwerkangst.

   Een cd met vuurwerkgeluiden kan helpen om uw hond of kat over de angst heen te helpen. U dient geruime tijd voor oud en nieuw met de training te beginnen. Eerst speelt u de cd zachtjes af, in verloop van tijd zet u het geluid steeds harder. Tijdens het afspelen van de cd dient u wel bij uw hond aanwezig te blijven en deze te negeren of er mee gaan spelen zodat de hond of kat afgeleid wordt.

   Ook kunt u uw hond trainen met verschillende geluiden. Hierbij moet u denken aan opgeblazen ballonnen (uw hond speelt er dan zelf mee waardoor hij knapt), speelgoedautootjes met sirenes, klappertjes pistool, trektouwtjes etc.
   Houdt een dusdanige afstand dat de hond de geluiden net verdraagt en niet in paniek raakt. Doe ondertussen favoriete spelletjes met uw hond en combineer het leuke met datgene waardoor de hond van slag raakt. Zo kunt u een koppeling leggen tussen de geluiden en het leuke spel. Ga niet te snel en begin met een grote afstand tussen de geluiden en de hond.

   Middelen die u kunt geven om uw hond of kat rustig te krijgen:
   Telizen: Dit is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Dit middel mag 2 maand lang gegeven worden. Deze tabletten dienen 2 maal per dag gegeven te worden. Op oudejaarsdag moeten er om de 6 uur tabletten worden toegediend.

   Calmivet: Van dit middel worden de honden en katten suf en dus rustig. Een nadeel van dit middel is dat het alleen op oudejaarsdag gegeven mag worden en dat u op die dag op tijd moet beginnen om het gewenste resultaat te zien. Laat honden en katten die u dit middel heeft toegediend niet alleen.

   U kunt ook kiezen voor een verdamper in combinatie medicatie. Deze verdamper is verkrijgbaar voor honden en katten en geeft feromonen af. Deze geur zorgt ervoor dat de hond of kat rustig wordt. Deze middel is verkrijgbaar in een verdamper die u in het stopcontact steekt, deze werkt alleen in de ruimte waar de verdamper is geplaatst. Ook kunt u kiezen voor een halsband. Deze doet u om de hals en werkt dus ook als de hond buiten is.
   Zowel de verdamper als de halsband werken vier weken.

   Heeft u hond of kat hart-, nier-, lever- of ademhalingsproblemen of epilepsie neem dan contact op wat u voor uw hond af kat kunt gebruiken. Niet alle middelen mogen gegeven worden met deze aandoeningen. Is uw hond of kat angstig voor het vuurwerk, haal dan ruim voor oud en nieuw de medicatie op. Sommige middelen moeten een tijd voor de datum al gegeven worden voor het gewenste resultaat.
   Doe de dag nadat u tabletten heeft toegediend rustig aan totdat de tabletten zijn uitgewerkt.
   Informeer op tijd bij uw dierenarts welk middel u het beste kunt geven, zodat u indien nodig vroegtijdig kunt beginnen!

   ^

 • Chippen: elektronische identificatie bij huisdieren
  • Niets is zo verschrikkelijk als het niet weten waar uw huisdier is.
   Een chip is een belangrijk hulpmiddel bij het terug vinden van uw trouwe viervoeter.
   Een goede vorm van identificatie moet veilig, fraudebestendig en diervriendelijk zijn.
   Tot nu toe gangbare methoden zoals de tatoeage, voldeden niet aan alle eisen.
   De chip wel!
   Het minuscule stukje elektronica wordt via een injectie onder de huid aangebracht.
   Dit valt te vergelijken met de jaarlijkse vaccinatie.
   Deze chip bevat een nummer en dit nummer kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen. Wanneer uw huisdier gechipt wordt, worden uw gegevens gekoppeld aan dit nummer en opgestuurd naar een databank.
   Mocht uw huisdier vermist worden, beschikt bijna iedere opvangcentra over een reader, en kunnen zij het nummer eenvoudig aflezen en doorgeven aan de databank.
   De databank neemt vervolgens contact met u op over de locatie van uw huisdier.
   Kortom een veilig, fraudebestendig en diervriendelijk identificatiemiddel.

   Het inbrengen van een chip gebeurd gewoon tijdens ons consult, belt u dus gerust voor een afspraak.

   ^

 • Crematie of begrafenis
  • Uw huisdier is overleden. Wat nu? Wat zijn de mogelijkheden?
   Nadat uw huisdier overleden is kunt u ervoor kiezen om uw huisdier te laten begraven of cremeren.
   U kunt uw huisdier zelf naar het crematorium brengen maar ophalen kan ook bij uw thuis of bij uw dierenarts. Als dit geregeld is zal u een beslissing moeten nemen wat er verder moet gebeuren.
   Er zijn diverse mogelijkheden waar u voor kunt kiezen:

   • Uw dier kan in een grafkist worden gecremeerd of begraven.
   • U kunt een steen bij het graf laten plaatsen
   • U kunt kiezen voor individuele of gezamenlijke crematie
   • U kunt kiezen om een urn in een urnmuur te laten plaatsen of de urn meenemen naar huis
   • De as kan worden uitgestrooid op een speciaal aangelegd strooiveld bij het crematorium

   Als u uw huisdier heeft laten cremeren en de as in de urnmuur heeft laten plaatsen of heeft u uw huisdier laten begraven dat kunt u altijd bij het crematorium terecht om uw huisdier te bezoeken.

   Wilt u nog meer informatie over de mogelijkheden of over de kosten van een crematie of begrafenis dan kunt u contact opnemen met uw dierenarts of even langskomen voor een folder.

   ^

 • Het verband van uw huisdier
  • Het kan zijn dat na een ingreep de wond verbonden wordt met verband. De plek die verbonden is dient goed in de gaten te worden gehouden. Verder in deze brief vindt informatie over de verbandcontrole.

   Voor een goede genezing van de wond is het van belang dat uw huisdier zich rustig houd. Katten moeten binnen blijven en als het mogelijk is in een ruimte waar ze niet kunnen springen.
   Honden mogen alleen kort en aan de lijn uitgelaten worden. Ze mogen niet spelen, dit geldt voor zowel binnen als buitenshuis.

   Het verband mag absoluut niet nat worden en dient zo schoon mogelijk gehouden te worden. Als u met de hond gaat wandelen kunt u als het mogelijk is een zak om het verband heen doen. Zo kan er geen vuil bij de wond komen.

   Controleer het verband dagelijks. Het mag niet te los of te strak zitten. Als het verband te strak zit kan het gaan knellen en drukplekken geven.
   Let verder op dat:

   • het verband niet gaat stinken, ruik eraan
   • het verband niet nat wordt
   • er boven en onder het verband niet heel koud of juist heel warm aanvoelt
   • er boven en onder het verband geen zwellingen ontstaan
   • het dier niet aan het verband gaat bijten of gaat likken
   • het dier de watten er niet uitbij of trekt
   • het dier zijn eetlust niet verliest
   • het dier geen koorts krijgt (tussen de 38 en 39 graden Celsius is normaal)

   Uw dierenarts kan een brief meegeven waar informatie opstaat met betrekking tot het verband. Dit kan er als volgt uitzien:
   • Datum controle:
   • Tijdstip:
   • Nuchter komen: ja/nee
   • Kraag: ja/nee
   • Medicijnen mee: ja/nee
   • Verband mag thuis verwijderd worden: ja/nee na ... dagen
   • Bijzonderheden:

   Heeft u vragen of heeft u twijfels, neem dan contact op met uw dierenarts.

   ^

 • De cyclus van de vlo
  • De cyclus van de vlo bestaat uit 4 stadia: ei, larve pop en volwassen. De luchtvochtigheid en de temperatuur zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Bij een gunstige temperatuur duurt de levenscyclus 3 tot 4 weken, dit kan uitlopen tot 6 maanden. Nadat de vlo een bloedmaaltijd heeft genuttigd gaat ze eitjes leggen. Dit kunnen wel 50 eitjes per dag zijn. De eitjes vallen van het dier en komen zo in de omgeving terecht (mand, tapijt, auto). Na 1-10 dagen komen uit de eitjes de larven. De larven voeden zich met faeces en huidschilfers van de volwassen vlo. Het stadium van de larve duurt 7-18 dagen. Tijdens deze periode vervellen de larven regelmatig. Na de laatste vervelling verpoppen de larven. In dit stadium kunnen de tot ruim 140 dagen overleven. Het uitkomen van de pop wordt beïnvloed door de lichtintensiteit en trillingen. Na thuiskomst van vakantie ziet men vaak dat er veel vlooien in huis zijn. Dit komt doordat er bijvoorbeeld 2 weken rust is geweest en dat er dan vele trillingen in huis plaatsvinden waardoor de eitjes uitkomen. Dit is de welgenoemde vlooienplaag. Na het uitkomen van de pop is de cyclus rond en is de vlo volwassen. Nu de vlo volwassen is wordt deze aangetrokken door lichaamswarmte, beweging en geïnhaleerde CO2. Als de jonge vlo geen gastheer vindt dat deze 1 tot 2 weken kunnen overleven.
   U zult begrijpen dat 1 vlo voor honderden nakomelingen kan zorgen en dat er preventief behandelt moet worden.

   Hoe zijn de verhoudingen in de verschillende stadia?
   Heeft u hond 5 vlooien op het lichaam, dan heeft u 95 eitjes, larven en poppen in huis.
   De populatie van de vlo bestaat uit: 50% eitjes, 35% larven, 10% poppen en 5% vlooien.

   Hoe bestrijdt u nu de vlooien?
   Er zijn diverse soorten vlooien. De meest voorkomende vlo is de kattenvlo. De hondenvlo wordt nog weinig gezien. De is de meest voorkomende vlo bij de honden is de kattenvlo, dankzij dat de naam dat niet doet vermoeden.
   Het heeft geen zin om alleen het dier te behandelen. Zoals hierboven genoemd, als er 5 vlooien op het dier zitten, zijn er in de omgeving nog 95 eitjes, larven en poppen aanwezig. Behandel dus alle ruimtes waar de hond komt en geweest is (ook de auto) en ontworm ook alle dieren in huis tegelijkertijd. De kattenvlo is namelijk de tussengastheer van de lintworm.
   Er zijn diverse middelen op de markt voor de bestrijding van vlooien. De meeste middelen werken via de talgklieren van de huid. U dient een pipet toe in de nek tussen de haren. Het middel verspreidt zichzelf dan via de talgklieren. Als de vlo dan op de hond of kat zit zal deze verlamd raken en zal de vlo sterven doordat deze geen voedsel meer kan opnemen. Deze middelen zijn uiterst geschikt voor dieren met een vlooienallergie, omdat de vlo niet eerst hoeft te bijten voordat deze gedood wordt.
   U kunt er ook voor kiezen om een vlooienband om te doen bij de hond of kat. Dit wordt steeds minder gebruikt, omdat mensen dit onhygiënisch vinden als ze er met de hand aankomen. De werking is ook minder dan een pipetje in de nek.
   Als u de hond heeft behandelt moet u ook de omgeving behandelen. Dit kan met een omgevingsspray. Zorg dat eerst alle plekken waar de hond is geweest goed stof gezogen wordt. Spray daarna alle plekken in met de omgevingsspray. Ventileer de ruimtes waar u heeft gesprayd enige tijd. Als het mogelijk is 2-3 dagen niet stofzuigen zodat de spray zijn werk kan doen. Maak de stofzuiger na de tijd ook goed schoon de vlooien, eitjes, poppen en larven zullen niet gedood worden in de zak.

   Hoe kan een vlo voor een lintworm zorgen?

   De lintworm zit in het spierweefsel van een vlo ingekapseld. Als een dier zich was, rauw vlees eet of een ander dier op eet komen deze in het lichaam van uw dier terecht. Hier zullen ze uitgroeien tot een lintworm die soms een paar meter lang kan worden.
   Daarom moet u uw dieren altijd tegelijk ontwormen en ontvlooien.

   ^

 • Het gevaar van bestrijdingsmiddelen en schoonmaakmiddelen
  • Er zijn diverse middelen op de markt waarmee u ongedierte kunt bestrijden. Dit kan een poeder of vloeibaar middel zijn dat u moet uitstrooien maar ook doosjes met vergif erin.
   Deze middelen kunnen erg gevaarlijk voor uw dier zijn als deze middelen in het lichaam komen.
   Als u bestrijdingsmiddelen gebruikt in en rond uw huis, plaats ze dan zo dan uw huisdier er niet bij kan komen.

   Als uw huisdier een bestrijdingsmiddel te pakken heeft en dit opeet/drinkt, dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met uw dierenarts. Dit geldt ook voor schoonmaakmiddelen. Vaak is de eerste reactie om het dier te laten braken. Dit mag lang niet bij alle middelen. Als een middel irriterend is voor de slokdarm en u laat het dier braken, dan komt het middel via dezelfde weg terug. Zo veroorzaakt het nog meer schade.
   Als uw dier een middel binnen heeft gekregen en u belt uw dierenarts, houdt de verpakking dan bij de hand, de dierenarts kan om de werkzame stof van het middel vragen. Wacht niet te lang met bellen, of denk niet van we kijken wel even aan of mijn dier erop reageert. Als er een aantal uren verstreken zijn, heeft het geen zin meer om het dier te laten braken, omdat de stof al opgenomen is door het lichaam, met alle gevolgen van dien. Dieren kunnen aan vergiftiging overlijden als er niet direct wordt ingegrepen.

   Er zijn ook bestrijdingsmiddelen op de markt waar niet op staat wat de werkzame stof is van het middel. Het is af te raden om deze middelen te gebruiken. Als een mens of dier het middel binnen krijgt kan er niet achterhaald worden welke stoffen er in het middel zitten

   Kortom: Laat nooit bestrijdingsmiddelen of schoonmaakmiddelen rondslingeren in de buurt van uw huisdier.

   ^

 • Gebitsproblemen
  • De meeste honden en katten krijgen op oudere leeftijd last van hun gebit, soms treden deze problemen al op in de jeugd. Gebitsproblemen zijn niet alleen pijnlijk maar ook schadelijk voor de gezondheid. Bacteriën kunnen via een ontsteking in de bloedbaan terecht komen en problemen veroorzaken aan hart, lever, nieren en gewrichten.

   Om te begrijpen waar het probleem van het gebit zit, leest u eerst hoe het gebit is opgebouwd.

   Honden en katten hebben snijtanden, hoektanden en kiezen. Deze noemen we elementen. Elk element bestaat uit een kroon, een hals en één of meerdere wortels. Alleen de kroon is zichtbaar vanaf de buitenkant. Het tandvlees sluit mooi aan bij de kroon, de hals zit daaronder en de wortel zit stevig verankerd in het kaakbot. Elk element is opgebouwd uit tandbeen (dentine) wat bij de kroon omgeven is door een hele harde, beschermende glazuurlaag. Middenin het element zit het wortelkanaal waardoor de zenuwen en bloedvaten lopen. Het gebit wordt ook wel schaargebit genoemd. De tanden en kiezen van de bovenkaak vallen bij de meeste hondenrassen net over de onderkaak heen. Dat is handig, want zo reinigt het gebit zichzelf als het dier taai voedsel eet.

   Dwarsdoorsnede tand


   Honden en katten wisselen hun gebit ook 1 keer in hun leven net als bij mensen. Het wisselen begint als ze ongeveer 14 weken oud zijn en het blijvende gebit is geheel doorgekomen als de hond of kat 7 maand is.
   Een jong gebit lijkt sterk, maar er kan al snel tandplaque op gevormd worden. Tandplaque is een geelwit, zacht laagje wat vol zit met bacteriën, voedselresten en speeksel. Mineralen in het speeksel kunnen tandplaque omzetten in kalk en zo ontstaat er tandsteen. Meestal zit het tandsteen aan de buitenkant van de grote kiezen, de hoektanden in de bovenkaak, en aan de binnenkant van de snijtanden in de onderkaak. Op deze plaatsen stroomt speeksel namelijk in de mond. In de tandplaque zitten bacteriën die al snel voor tandvleesontstekingen kunnen zorgen. Het tandvlees is dan rood gezwollen en sluit niet meer mooi aan op een tand of kies. Er ontstaan dan "pocket"holtes tussen het tandvlees en het element. In de pockets hopen zich voedselresten , haren en pus op. Dit geeft niet alleen een vieze adem, maar kan ook de oorzaak zijn dat tanden en kiezen los gaan zitten. Los zittende tanden en kiezen zijn erg pijnlijk al zullen dieren dit niet snel laten merken. De lossen elementen moeten worden getrokken.

   Het schoonhouden van het gebit
   Om een hondengebit goed schoon te houden kunt u het beste de tanden poetsen. Dit heeft het meeste effect als het een dagelijkse routine wordt. De plaatsen die het beste gepoetst moeten worden zijn:
   • de achterste bovenkiezen (buitenkant)
   • de hoektanden (buitenkant)
   • de achterkant (binnenkant) van de snijtanden in de onderkaak.

   Voor het poetsen van de tanden bij een hond bestaan er speciale tandenborstels. Deze zijn aangepast aan de vorm van de kaak. Gebruik bij het poetsen nooit een tandpasta die voor mensen geschikt is. Dit is onsmakelijk en ongeschikt voor dieren en ze zullen zo ook nooit aan poetsen gewend raken. Er bestaan speciale tandpasta's die geschikt zijn voor dieren. Aan deze tandpasta zit een smaakje dat ze wel lekker vinden. Overigens kunt u de tanden van uw hond of kat ook poetsen met een verbandgaasje die u om uw vinger heeft gewonden. Als u een tandenborstel gebruikt is het verstandig om de wijsvinger op de kop van de borstel te houden om te voorkomen dat u uitschiet.
   De eerste keren zal uw huisdier het niet leuk vinden dat zijn tanden worden gepoetst. Enkele tips om het wennen to soepel mogelijk te laten verlopen geven we u hier wat tips:
   • begin op jonge leeftijd
   • gebruik een speciale tandenborstel en tandpasta voor hond en kat
   • zorg voor een plek, waar het dier zich prettig voelt
   • zorg voor rust

   Begin niet gelijk met het poetsen van het hele gebit, maar bouw het op:
   1. eerst alleen de lip optillen en de kiezen bekijken
   2. dan met de vinger over de tanden en daarna over de kiezen wrijven
   3. laten wennen aan de smaak van de pasta door dit met de vinger onder de lip aan te brengen
   4. het poetsen van de tanden met borstel en pasta
   5. het poetsen van de binnenkant van de onderste snijtanden
   6. beloon het dier na elke stap!

   Dit stappenplan mag best enkele weken in beslag nemen. Hoe jonger het dier, hoe makkelijker het zal wennen.

   Tanden poetsen bij de kat is vaak een groot probleem. Ze willen gewoon niet dat je aan hun bek komt. Daarom is het een tip om de wangetjes van de kat minstens één keer per dag met uw duimen over de tanden kiezen te masseren. De kat vindt dit wel prettig en zo worden toch veel voedselrestjes en tandplaque verwijderd.

   Hoe meer een dier echt moet kauwen, des te kleiner de kans op tandplaque en tandsteen. Als uw dier alleen maar harde brokken eet hoeft dit niet te betekenen dat er geen tandplaque ontstaat. Soms breken de brokjes al na één knauw of ze slikken de brokjes in zijn geheel door. De voedselindustrie houdt hier tegenwoordig rekening mee en maakt voeders met een aangepaste vorm en elasticiteit ( taaiheid ) zodat het dier gedwongen wordt om meer te kauwen. Ook een dagelijkse kauwsnack helpt tandplak te voorkomen. Zacht voedsel helpt niet om het gebit schoon te houden, er hoeft niet op gekauwd te worden en het plakt aan de kiezen vast.

   Problemen bij jonge dieren
   Als de melktanden en -kiezen niet goed op hun plek staan, kunnen ze het doorkomen van de blijvende tanden en kiezen hinderen. Verkeerd staande hoektandjes kunnen daarnaast pijnlijk in de kaak of de lip prikken of zelfs de groei van de kaak belemmeren. Indien nodig moeten de afwijkende melktanden getrokken worden. Je mag de tandjes absoluut niet knippen. Het wortelkanaal wordt dan geopend. Dit veroorzaakt veel pijn en kan een ontsteking veroorzaken. Bovendien kan het de nieuwe tand ook aantasten

   Soms staan de nieuw doorgekomen kiezen niet netjes in de rij. Dit zien we vooral bij kleine hondenrassen die een te kleine kaak hebben, er is dan niet genoeg ruimte voor alle kiezen. Het gevolg is dat het gebit zichzelf niet zo goed kan reinigen. Het is niet altijd nodig om deze kiesjes te trekken..

   Voor sommige rassen is het een raskenmerk dat de onderkaak langer doorgroeit en voor de bovenkaak uitsteekt, dit heet een onder voorbeet. Een boven voorbeet, waarbij de bovenkaak langer wordt dan de onderkaak, is bij geen enkel ras gewenst, maar komt wel voor. Dieren met deze afwijking knoeien soms met hun eten en drinken en vaak zullen de hoektanden van de onderkaak pijnlijk in het verhemelte prikken.


   Kaak


   Vooral bij de kleine rassen komt het vaak voor dat de melktandjes niet uitvallen als de blijvende hoektanden doorbreken. Tussen deze twee tanden kunnen zich voedsel en haren ophopen, met ontstekingen en tandbederf van de nieuwe tand als gevolg.
   Ook kan de nieuwe tand in een verkeerde stand worden gedrongen. Soms komt het ook voor bij de snijtandjes. Het is dus belangrijk om tijdens het wisselen het gebit goed in de gaten te houden. Laat ze anders trekken voordat de blijvende tanden helemaal vergroeid zijn.

   Het kan zijn dat een tand of kies wel aanwezig is, maar niet doorkomt. Een enkele keer kan dit leiden tot de vorming van een cyste in het bot.

   De tanden kunnen een afwijkende structuur hebben, meestal een beschadiging van het glazuur. Glazuurbeschadigingen kunnen het gevolg zijn van een tekort aan voedingsstoffen tijdens de dracht of na de geboorte, maar ook van een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen. Soms is een beschadiging of ontsteking van de melktand de oorzaak. Deze glazuuraantastingen zijn te behandelen.

   Problemen bij volwassen dieren
   Als het gebit niet goed onderhouden wordt, zullen de meeste honden en katten in de loop van hun leven ontstekingen krijgen. Dit begint met een ontsteking van de wortels en het verlies van tanden en kiezen. Deze ontstekingen veroorzaken vieze lucht uit de bek en veel pijn. Het zijn niet alleen oude dieren die hiermee te krijgen, zoals eerder gezegd beginnen de problemen soms al op jonge leeftijd. Dagelijks het gebit poetsen een jaarlijkse controle bij de dierenarts voorkomen veel leed.

   Als bij spel of werk een tand of kies afbreekt, kan het wortelkanaal open liggen. Een wortelontsteking en kiespijn is het gevolg. Ga daarom zo snel mogelijk naar een dierenarts om de breuk te laten behandelen. Soms is het mogelijk om de tand te herstellen. Dit is vooral van belang voor honden die hun gebit meer nodig hebben voor hun werk (bijvoorbeeld politiehonden)
   Niet altijd breekt de hele kies af, soms gaat het alleen om een schilfer of er is een bast ingekomen. Hoewel het wortelkanaal daarmee niet direct open ligt, kan het element toch aangetast raken omdat de harde beschermende glazuurlaag beschadigd is.

   Een plotselinge verkleuring van een enkele tand of kies kan duiden op een bloeding of een ontsteking in het wortelkanaal. Als meerdere elementen verkleuren, kan dit komen doordat het jonge dier op jonge leeftijd bepaalde medicijnen heeft gebruikt of doordat de moeder deze medicijnen tijdens de dracht heeft toegediend gekregen. Soms is het erfelijk.

   Door kauwen op voedsel en ander materiaal kunnen tanden slijten. Dit afslijten gaat heel geleidelijk en geeft geen problemen bij het eten. Dit komt veel voor bij honden, voornamelijk door het kauwen op botten, stenen, stokken en tennisballen.

   Epuliden zijn woekeringen van het tandvlees, een soort wildvlees. Tussen de epuliden en de elementen kunnen zich voedselresten ophopen, het tandvlees kan gaan ontsteken en ze kunnen bloeden en pijn geven bij het kauwen. Epuliden zijn meestal goed te verwijderen, maar kunnen wel steeds terugkomen.

   ^

 • Gebitsverzorging
  • Mondverzorging is bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden.

   Uit onderzoek blijkt dat 80 % van de honden en 70 % van de katten rond de leeftijd van 2 jaar een tandaandoening heeft. De mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplaque, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als behandeling uitblijft , kan tandplaque hard worden en zo tandsteen vormen, wat het gebit een onplezierige aanblik geeft. Tandplaque en tandsteen kunnen de oorzaak zijn van gingivitis ofwel tandvleesontsteking, wat erg pijnlijk kan zijn en tot een parodontale aandoening kan leiden. De structuren die de tanden ondersteunen, kunnen worden beschadigd, wat tot het verlies van tanden kan leiden. Met tandaandoeningen gepaard gaande infecties zijn verantwoordelijk voor een slechte adem. Bovendien kunnen zich vanuit de infectie bacteriën verspreiden via de bloedbaan van het huisdier en zich in de vitale organen nestelen, zoals het hart, de lever en de nieren.

   Tandaandoeningen bij huisdieren kunnen de volgende oorzaken hebben:

   • Slechte mondverzorging: Zonder een goede preventieve zorg kunnen tandplaque en tandsteen ontstaan, die kunnen leiden tot gingivitis en paradontale aandoeningen.
   • Ras: Te dicht opeen of scheef staande tanden zijn vaker een probleem bij kleinere hondenrassen en kunnen leiden tot paradontale aandoeningen. Sommige kattenrassen ( bijv Abessijnse en Somalische katten ) zijn bijzonder vatbaar voor deze aandoeningen
   • Voeding: Kleverige voeding kan bij een huisdier leiden tot een snellere ophoping van tandplaque
   • Leeftijd: Tandaandoeningen doen zich vaker voor naarmate huisdieren ouder worden.

   Symptomen van tandaandoeningen:
   • Slechte adem
   • De aanwezigheid van geelbruin tandsteen
   • Bloedend tandvlees
   • Pijn bij het eten of krabben bij de bek
   • Verandering in de kauw- of eetgewoonten
   • Verlies van tanden
   • Ingetogen gedrag
   • Kwijlen

   In ernstige gevallen zal de dierenarts adviseren om losse of beschadigde tanden te trekken. Maar als er geen specifieke problemen zijn, zal de arts het gebit van uw huisdier grondig reinigen en polijsten. Verwijdering van tandplaque, tandsteen en tandverkleuring gebeurt net als uw tandarts of mondhygiënist bij uzelf doet tijdens de halfjaarlijkse controle. Om er voor te zorgen dat deze behandeling zo effectief en veilig mogelijk verloopt, zal uw arts uw huisdier onder algehele narcose brengen. Na een dergelijke behandeling kan een goede mondhygiëne worden gehandhaafd door een regelmatige reiniging van het gebit.

   Wat is de beste manier om tandaandoeningen te voorkomen?
   Tandenpoetsen is de beste manier om het ontstaan van tandvleesontstekingen te voorkomen!
   Door dagelijks de tanden van uw huisdier te poetsen wordt ophoping van tandplaque en daarmee de vorming van tandsteen tegengegaan.

   Begin op jonge leeftijd al met poetsen zodat de hond het de normaalste zaak van de wereld vindt. Daarom is het belangrijk dat het poetsen geassocieerd wordt met iets positiefs zoals een spelletje, een wandeling, een knuffel of iets lekkers.
   Er is speciale hondentandpasta te verkrijgen met een lekkere smaak zodat het poetsen makkelijker geaccepteerd word. Humane tandpasta is niet geschikt omdat er een hoog fluorgehalte in zit. Bij dagelijks gebruik is het giftig voor de hond omdat ze het niet kunnen uitspugen. Verder kunnen de witmiddelen in humane tandpasta bij inslikken maagproblemen veroorzaken. Honden kunnen hun mond niet naspoelen en slikken de tandpasta altijd door.
   Er zijn speciale tandenpoetssets te koop bij de dierenarts.

   Mondwater
   Vet Aquadent is een smakelijke oplossing ter bestrijding van tandplak, tandsteen en slechte adem. Het is een vloeistof die door het drinkwater van de hond of kat gemengd kan worden. Het bevat xylitol en chloorhexidine . Deze stoffen remmen de bacteriegroei in de mond en verhinderen daardoor de opbouw van tandplak en tandsteen. Xylitol zorgt tevens voor een frisse adem. Indien er tandsteen aanwezig is zal vet aquadent dit niet weghalen of oplossen.

   Kauwstaven
   Het gebruik van gebitsverzorgende kauwstaven vermindert de vorming van tandplaqe en de mate van tandvleesontstekingen op zowel lange als korte termijn. Gebitsverzorgende kauwstaven zijn een goede aanvulling op het tandenpoetsen of een goed alternatief wanneer tandenpoetsen niet mogelijk is, hoewel ze minder effectief zijn dan tandenpoetsen.

   Speciale voeding
   Gebitsverzorgende brokken hebben een schurende werking wanneer de hond erop kauwt en zodoende verminderen ze de vorming van tandplaque en tandsteen. Deze brokken hebben een speciaal ontworpen vorm en aangepaste grootte en structuur. Het is een complete voeding dat dagelijks gegeven kan worden. Het is niet geschikt voor puppy's, drachtige en zogende teven. Tandsteen dat zich gevormd heeft, verdwijnt niet door het gebruik van deze speciale brokken. Bovendien kan een dier met ernstige gebitsklachten, ongemak en zelfs pijn ervaren als hij deze brokken moet kauwen. Hij kan daardoor te weigeren om ze te eten. Daarom wordt geadviseerd om het gebit eerst te inspecteren en te reinigen voordat een gebitsverzorgend dieetvoeding wordt voorgeschreven.

   Oravet
   Dit kan gebruikt worden alleen na een professionele gebitsreiniging. De eerste keer wordt dan ook door een dierenarts of assistente aangebracht. Het is een onzichtbare beschermingslaag die voorkomt dat bacteriën zich aan de tanden kunnen hechten. Het is een eenvoudige wekelijkse behandeling waarbij u slechts de bijtenzijde van de kiezen hoeft in te smeren met de bijgeleverde wattenstaafje en die niet meer dan 1 minuut in beslag neemt.
   Oravet werkt grondiger en pakt het probleem bij de wortels aan. Oravet voorkomt echter niet alleen de aanhechting van bacteriën op het glazuur, maar zorgt ook voor de bescherming van de ruimten tussen de tanden en het tandvlees.

   Dit middel is veilig en kan bij elke hond van iedere leeftijd ingezet worden, de gel is geur- en smaakloos.

   ^

 • Paracetamol en aspirine zijn levensgevaarlijk voor dieren
  • Paracetamol is een veelgebruikte pijnstiller bij mensen. Het is bij mensen een veilig middel, maar kan bij dieren tot vergiftiging leiden. Het is daarom nooit verstandig om als pijnstiller bij honden een paracetamol te geven!
   Paracetamol en aspirine zijn voor mensen een prima pijnstiller. Dit geldt echter niet voor dieren.
   Indien uw dier paracetamol heeft binnengekregen kan er leverschade ontstaan. Ook geeft paracetamol aanleiding tot een verandering in de rode bloedcellen, waardoor ze te weinig zuurstof kunnen vervoeren. Het dier krijgt dan een zuurstof tekort met alle gevolgen van dien. Bij een kat is 1 tablet paracetamol van 500mg al voldoende om er aan te overlijden. Honden zijn iets minder gevoelig voor paracetamol. Vaak krijgen ze pas verschijnselen als ze meer dan 45mg per kilogram paracetamol binnen krijgen.

   Aspirine bevat de stof acetylsalicylzuur. Deze stof zorgt voor beschadiging aan de maag en aan de nieren, die de dood tot gevolg kunnen hebben.
   In enkele gevallen kan aspirine in zeer lage dosering door de dierenarts worden voorgeschreven als huisdieren risico lopen op trombose. Maar bij onzorgvuldig gebruik treden er dus vergiftigingsverschijnselen op.

   Indien uw huisdier paracetamol of aspirine heeft binnengekregen, twijfel dan niet maar neem direct contact op met uw dierenarts!

   ^

Adres:
Zunabrink 202
7544 DV Enschede
T: 053-4780520
E: info@dierenarts-enschede.nl

Onze praktijk ligt centraal in Enschede-Zuid
met volop parkeergelegenheid.
Routeplanner